برای تولد فرزند دومم وقتی بخیه های شکمم را می زدند کلی حرف زدند و توهین کردند، خیلی خجالت کشیدم و این موضوع را هیچوقت از یاد نخواهم برد!
شفاآنلاین>سلامت>«برای تولد فرزند دومم وقتی بخیه های شکمم را می زدند کلی حرف زدند و توهین کردند، خیلی خجالت کشیدم و این موضوع را هیچوقت از یاد نخواهم برد!» اینها بخشی از صحبتهای مادرانی است که با تجربه تلخ بدرفتاری در اتاق زایمان مواجه شدهاند...
به گزارش شفاآنلاین:«لحظه تولد فرزند یکی از زیباترین لحظات زندگی یک مادر است. آن لحظه که پس از ۹ ماه انتظار و مراقبت دستهای کوچک نوزادش را در دست میگیرد و او را با تمام وجود لمس میکند. تمام اتفاقاتی که در این لحظات میافتد، میتواند در ذهن مادر خاطراتی تاثیرگذار ایجاد کند.
نزدیکترین افرادی که مادر در هنگام زایمان با آنها سر و کار دارد پرسنل بیمارستان و زایشگاه است. در نتیجه نحوه برخورد و رفتار این افراد با مادر میتواند لحظات حساس زایمان را به لحظاتی شیرین تبدیل کند یا اینکه مادر یکی از زجرآورترین لحظات زندگی خود را پشت سر بگذارد. متاسفانه در برخی موارد برخورد تحقیرآمیز و نامناسب پرسنل بیمارستان با مادران باردار و معاینههای ناشیانه افراد مختلف که موجب معذب شدن مادر میشود، فرآیند زایمان را به یکی از تلخترین لحظات زندگی مادران تبدیل کرده است.»
*تنها کاری که پزشک کرد توهین و تحقیر بود!
این صحبتها بخشی از سخنان مخاطبان است، مادرانی که با
خشونت بیمارستانی حین زایمان مواجه شدهاند و تصمیم گرفتند تا با ثبت کمپینی این موضوع را به گوش مسوولان وزارت بهداشت برسانند. یکی از مخاطبان در اینباره نوشته است « من در بیمارستانی در شیراز زایمان کردم رفتار پزشک زنان و زایمان به شدت بد بود. تنهاکاری که میکرد توهین و تحقیر بود و طوری رفتار میکرد که انگار به زور و اجبار مشغول به کار شده است.»
یکی دیگر از مخاطبان نیز نوشته است «من زایمان اولم بیمارستان طالقانی تهران رفتم متاسفانه، بدرفتاری و نامهربانی و البته نابلد بودن. انترن که حتی بخیه زدن هم بلد نبود. بدترین لحظات رو برای یه خانم باردار رقم میزنند.» دیگر مادر با همین تجربه مشابه نوشته است « من هم برای تولد فرزند دومم وقتی بخیه های شکمم را می زدند کلی بهم حرف زدند و توهین کردند و خیلی خجالت کشیدم و این موضوع هیچوقت یادم نمی ره!»
چند روز قبل نیز انتشار فیلم عجیبی از دعوای پزشک و دانشجو در اتاق زایمان در فضای مجازی خبرساز شد، فیلمی که نشان دهنده مشاجره پزشک متخصص زنان و زایمان با رزیدنت همین رشته بر سر احتمال خفه شدن فرزند در حضور مادر در یکی از بیمارستانهای دولتی است. چنین رفتارهایی نه تنها باعث رعب و وحشت مادر خواهد شد بلکه ممکن است به لحاظ روانی سبب مشکلات جدی برای او شود.
قابل مشاهده در دسکتاپ
قابل مشاهده در موبایل
* نرخ سزارین در ایران به ۵۵ درصد میرسد
این رفتارها درحالی رخ میدهد که موضوع فرزندآوری و افزایش جمعیت نقل محافل مسوولان مختلف شده است و هر یک از آنها از اقدامات مثبت وزارتخانه مطبوع خود درخصوص افزایش جمعیت سخن میگویند اما بدرفتاری با مادران باردار و ساختن خاطرات تلخ برای آنها در روز زایمان باعث ایجاد نگرانی و دلهره برای مادر خواهد شد و او برای تکرار نشدن این خاطره تلاش میکند از فرزندآوری مجدد فرار کند.
موضوع اجبار پزشکان به سزارین نیز از دیگر موضوعاتی است که در سخنان این مادران به چشم میخورد، مخاطبی در اینباره نوشته است: «با سلام. خانمم من بارداره پیش هرکی میریم میگیم زایمان طبیعی میخواهیم بد رفتاری میکنه و به خانمم میگه نمیتونی. یکیشون که گفت زایمان طبیعی میکنم ولی وایمیستم اونقدر درد بکشی تا خودت بهم التماس کنی که سزارین کنم.»
این اظهارات نیز درحالی مطرح میشود که به گفته صابر جباری- رئیس اداره جوانی وزارت بهداشت نرخ سزارین در ایران سه برابر استاندارد جهانی است. نرخ ایدهآل جهانی سزارین ۱۵ درصد و نهایتاً ۲۵ درصد است، اما نرخ سزارین در ایران به ۵۵ درصد میرسد. در حال حاضر کشورهای پیشرفته زایمان طبیعی را ترویج و تبلیغ میکنند، متأسفانه آمار سزارین اول (شکم اول) در ایران بسیار بالاست و همین موضوع، دستاویزی برای انجام سزارینهای بعدی شده است.
*هرچه وزارت بهداشت رشته کرده بود پنبه شد!
اصرار پزشکان برای سزارین و بدرفتاری با مادران باردار درحالی رخ میدهد که طی سالهای اخیر وزارت بهداشت تمام تلاش خود را برای ترویج زایمان طبیعی به کار گرفته و خدماتی از جمله زایمان رایگان، ایجاد بلوک اختصاصی زایمان و ... را برای مادرانی که درخواست زایمان طبیعی دارند ارائه داده اما نتیجه مطلوب حاصل نشده است که یکی از دلایل این موضوع ترس و نگرانی مادر از زایمان طبیعی و ترویج سزارین توسط برخی از پزشکان بوده است. ضرب المثل «هرچه رشته بودم پنبه شد» مصداق رفتار نا مناسب کادر درمان با مادران باردار و اجبار آنها به انجام سزارین است. افرادی که به راحتی همه تلاشهای وزارت بهداشت برای ترویج زایمان طبیعی را به باد میدهند.
در هرشرایطی باید کرامت مادر باردار در اتاق زایمان حفظ شود
لیلا محمدخانی شهری، عضو هیئت مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ درباره این کمپین میگوید: «در ارتباط با توهین و آزار و اذیت مادران باردار در اتاق زایمان باید بگویم در هرشرایطی باید کرامت مادر باردار در اتاق زایمان حفظ شود و از هرگونه خشونت و آزار و اذیت علیه مادران اجتناب شود. بنده به عنوان یک ماما که ۲۱ سال سابقه در این حوزه دارم، بحث آموزش اخلاق پزشکی و رعایت منشور حقوق بیمار را سرلوحه آموزشی به دانشجویان خود قراردادهام و به نظرم اگر موارد نادری در مورد بی اخلاقی و خشونت در اتاق زایمان گزارش شده باشد باید با آن بصورت جدی برخورد شود.
به نظرم اگر موارد نادری در مورد بی اخلاقی و خشونت در اتاق زایمان گزارش شده باشد باید با آن بصورت جدی برخورد شود. ضمن این که قطعا کمیتههای اخلاق بیمارستانها باید برای بلوک زایمان به صورت اختصاصی باشد و مادران بتوانند بعد از زایمان نظر خود را درباره زایمان ارائه دهند که اگر مشکل یا رفتار غیراخلاقی از پرسنلی سرزده باشد با آن پرسنل برخورد شود وجریمه هایی برای آن درنظر گرفته شود.»
با توجه به تکرار چندین باره این موضوع در بیمارستانهای خصوصی و دولتی باید دید وزارت بهداشت با افراد خاطی برخورد خواهد کرد؟ و برای جلوگیری از بروز چنین اتفاقاتی برنامهای خواهد داشت ؟ فارس